Laser za podmlađivanje: efikasnost, sigurnost, dostupnost

Izlaganje laseru na koži lica u cilju njenog podmlađivanja

Danas je laserska kozmetologija možda najefikasnija i najnaprednija metoda vraćanja prirodne ljepote i mladosti ljudske kože, rješavanja mnogih nedostataka i problema. Ovo je dokazana činjenica, dokazana višestrukim slučajevima upotrebe.laser za podmlađivanjei tretman kože nehirurškim izlaganjem.

U kozmetologiji se koriste laserski uređaji različitih vrsta i namjena, ali ih ujedinjuje zajednički cilj - postizanje prirodne regeneracije stanica kože. Prodirući na potrebnu dubinu u sloj epidermisa ili dermisa, tanak visokoenergetski svjetlosni snop koji nastaje kada snop prolazi kroz aktivni medij djeluje na hromofore koji ga apsorbiraju, uzrokujući njihovo uništenje. U zavisnosti od vrste lasera koji se koristi, talasna dužina, frekvencija pulsa i dubina penetracije se razlikuju, respektivno, efikasnost postupka takođe nije ista.

Općenito, lasersko pomlađivanje može se smatrati zajedničkim pojmom koji kombinira nekoliko različitih metoda rješavanja promjena vezanih za dob. A izbor optimalne metode ovisi prije svega o individualnim karakteristikama kože pacijenta. Riječ je o laserskom resurfacingu i pilingu, biorevitalizaciji, dermalnoj optičkoj termolizi, frakcijskom podmlađivanju i drugim provjerenim i efikasnim metodama nekirurškog obnavljanja zdravlja i mladosti kože.

Glavne vrste procedura

Upotreba aparatalaser za podmlađivanje, u pravilu su multifunkcionalni zbog prisutnosti nekoliko načina rada, s mogućnošću finog podešavanja potrebnih parametara. I to je važno, jer se problemi starenja kože rješavaju na individualnoj osnovi i kozmetolog mora, na osnovu mnogih faktora, odabrati postavke tako da postižu maksimalnu efikasnost za određenu osobu. Među već tradicionalnim vrstama laserskog djelovanja za pomlađivanje mogu se primijetiti sljedeće:

 • Frakciono podmlađivanje. Svjetlosni snop u aktivnom mediju podijeljen je u grupu odvojenih snopova koji formiraju neku vrstu mreže koja djeluje na odabrane zone. Ablativnom metodom frakcionog pomlađivanja uklanjaju se stare ćelije na površini epiderme, dajući poticaj stvaranju novih, a neablativnom metodom, naprotiv, djeluju na ćelije u dermisu bez dodirivanja epidermis. Dakle, prva metoda se koristi za uklanjanje površinskih promjena, a druga za dubinsko pomlađivanje.
 • Laserski resurfacing ili duboki piling. U ovom slučaju, snop djeluje na površinske slojeve kože, brzo uklanja mrtve stanice, aktivirajući proces rađanja novih. Učinak postaje vidljiv gotovo odmah nakon zahvata.
 • Laserska biorevitalizacija. Laser deluje na gornji sloj dermisa kratkim impulsima, bez sagorevanja ćelija na površini epiderme i bez izazivanja njihovog pilinga. U procesu biorevitalizacije laserom aktiviraju se procesi diobe stanica, pokreće se stvaranje kolagena i elastina.

Koje probleme rješava laser za podmlađivanje?

Laserski tretman za ublažavanje bora i drugih problema s kožom lica

Govoreći o problemima kože uzrokovanim promjenama u dobi, često se primjećuju mlohavost, poremećaji pigmentacije, bore, rozacea i drugi izraženi nedostaci. Mnoge metode suočavanja sa ovim promjenama koje postoje dugi niz godina, a ponekad i stoljećima, danas nisu izgubile na važnosti. Međutim, razvoj laserske kozmetologije uspio je, ako ne u potpunosti zamijeniti mnoge od njih, onda ih učiniti učinkovitijima u kombinaciji sa zahvatima koji se provode laserom. Koristeći moderni laser za podmlađivanje, možete se uspješno nositi sa problemima kao što su:

 • proširene pore;
 • fine i duboke bore;
 • poremećena pigmentacija;
 • kapilarna mreža;
 • paukove vene;
 • demodekoza;
 • papilomi;
 • opuštena koža;
 • ožiljci i ožiljci;
 • drugi znakovi prirodnog starenja.

Ponekad je dovoljno nekoliko sesija laserskog pomlađivanja da se koži vrati mladolikost, da se riješite starosnih defekata, a ako kombinirate postupke s drugim metodama koje preporučuje kozmetolog, rezultat će zasigurno biti ne samo odmah vidljiv, već i sa dugotrajan efekat.

Kako je postupak laserskog podmlađivanja

Izvođenje laserske procedure za podmlađivanje kože lica

Naravno, prije početka postupka, stručnjak mora odrediti zadatak koji mu je dodijeljen i razviti vlastiti program pomlađivanja. Koji laser treba koristiti, koja su podešavanja potrebna za sigurnost i učinkovitost postupka, osobitosti pacijentove kože, procjena njegovog općeg zdravlja, odsutnost kontraindikacija. Sva ova pitanja zahtijevaju jasne odgovore u pripremnom periodu. I tek nakon što se uzmu u obzir sve nijanse, vrijeme postupka se dodjeljuje direktno.

U pravilu nema posebne pripreme od strane pacijentalaser za podmlađivanjene zahtijeva. Dovoljno je nekoliko dana ne izlagati kožu agresivnim uticajima, ne sunčati se, ne koristiti kozmetiku. A onda se sve dešava ovako:

 • Faza 1 - čišćenje. Koža se pere kako bi se uklonile mrtve čestice i dekontaminira.
 • Faza 2 - anestezija. Ublažavanje boli se obično izvodi analgetskim gelovima za sve pacijente, čak i one s visokim pragom boli.
 • Faza 3 - direktno lasersko podmlađivanje. Ovisno o vrsti kože, namjeni i području utjecaja, kozmetolog izvodi postupak koristeći individualne postavke uređaja.
 • Faza 4 - ublažavanje. Bez obzira koliko nežanlaser za podmlađivanjeu odnosu na kožu, ne preporučuje se bez dodatne zaštite nakon zahvata. Kompozicija se nanosi na tretirana područja kako bi se spriječila pojava moguće reakcije iritacije.
 • Faza 5 - preporuke za njegu. Ovo je preduslov za efikasnost i sigurnost postupka. Kozmetolog će dati preporuke kako se brinuti o sebi nakon zahvata i proći kroz period rehabilitacije. I ovih savjeta treba se striktno pridržavati.

Njega nakon zahvata

Njega kože lica nakon postupka laserskog podmlađivanja

Unatoč dokazanoj sigurnosti i djelotvornosti laserskog podmlađivanja, to je i dalje vanjska intervencija u ugodnom okruženju za tijelo. Stoga je potrebno poduzeti neke mjere opreza nakon zahvata. Nisu pretjerani i ne ograničavaju osobu posebno u običnim poslovima i potrebama. Posebno treba da se čuvate bilo kakvih agresivnih efekata na kožu. Naravno, nemojte se sunčati, izbjegavati sunce, jak vjetar i snijeg, na neko vrijeme odbijati posjete kupatilima i saunama, bazenima i sportskim treninzima. Preporučljivo je ne kvasiti tretirano područje. Ne biste trebali biti revnosni s kozmetikom, posebno u prvim danima. Napravite pauzu od uzimanja hormona i antibiotika.

Kao što vidite, ove preporuke nisu nimalo opterećujuće za pridržavanje, a najčešće služe samo kao svojevrsno odlaganje koje vaša koža treba da se rehabilituje nakon zahvata i bez problema pronađe novu mladost i ljepotu.